Tragikomika web scene Srbije, primeri šta se sve može naći na internetu

Izrada web sajta

Web dizajn - izrada sajta

Sve što ste oduvek želeli da znate o

izradi web sajta i web dizajnu,

ali niste imali koga da pitate...
Izrada internet web stranica, Srbija, Beograd, Obrenovac

Tragikomika srpske web scene - primeri

Primer prvi

Pre izvesnog vremena kontaktirao me jedan lik da mu pomognem oko optimizacije sajta. Rado sam mu izašao u susret i nakon više kontakata saznao da se i on bavi web dizajnom, uglavnom u Joomla!, pokazivao mi sajtove koje je uradio, pričao koliko para je za koji sajt naplatio (cifre su se kretale od 300 do 800 €)... A onda me jednog dana zamoli da mu napravim jednu html stranicu samo sa jednom slikom i nekoliko reči na njoj, da se prikazuje dok on ne instalira Joomla!... TOTALNI ŠOK ! ! ! Pa on osnovno od osnovne osnove ne zna !!! A na svom sajtu, bez imalo srama nudi usluge web dizajna. STRAŠNO !

Primer drugi

Na jednom web sajtu koji između ostalog nudi i usluge web dizajna pronašao sam zanimljivu stvar. Kako bi svoju ponudu web dizajna učinili posebnom, oni Vam nude besplatan .iz.rs domen. Dobiti nešto besplatno, stvarno primamljivo zvuči. Ali oni Vam nude besplatno ono što je inače besplatno! To bi bilo otprilike isto kao da Vam ja ponudim: "Uz web sajt naručen kod nas, dobijate besplatno gledanje zalaska sunca (pod uslovom da nije oblačno...)". Pa da li čovek da plače ili da se smeje?

Primer treći

Jedan drugi sajt u okviru svoje ponude web dizajna, besplatno nudi statistiku posećenosti Vašeg budućeg web sajta. Ponovo jedna besplatna usluga koju daje Google, a čije postavljenje na neki web sajt ne traje duže od 5 minuta.

Primer četvrti

Na jednom web sajtu može se pronaći veoma povoljna usluga web dizajna. Ima obiman katalog predloženih rešenja. Vi samo treba da odaberete neki od preloga, a on će umesto postojećih tekstova i slika ubaciti Vaše tekstove i slike. Krajnje jednostavno i efikasno. Ali... taj sedamnaestogodišnjak, kojeg lično poznajem, je pokupio besplatne template (kojih je na internetu bezbroj), napravio katalog, smislio naziv "Agencije za web dizajn", napravio kampanju preko FB i čeka klijente (čitaj: čeka žrtve). I ništa osim onoga što template nudi nemojte tražiti jer on van toga ništa drugo ne zna da uradi. I njemu je fini džeparac, koliko god da naplati. I srećno Vam bilo sa njim i njemu sličnima.

Primer peti

Za pomoć mi se nedavno obratio jedan prijatelj i izneo mi svoj problem. Naime, neki web dizajner - web programer, uradio mu je sajt za 50 €, koji objektivno vredi bar 10 puta više. Posle nekog vremena, nastala je potreba da se uradi sitna prepravka u CMS-u, odnosno prepravka u php programu. Logično je bilo da se prvo obrati onome ko je sajt i radio. Ali taj web dizajner - programer je sada za tu prepravku tražio 200 € ! ! ! U pokušaju da proniknem u njegov php KOD uvideo sam da ga je tiliko zakukuljio da je bilo lakše programiranje raditi iz početka... Ne kaže naš narod džabe "Ne platiš na mostu, al' platiš na ćupriji..."

Primer šesti

Jednom me je kontaktirao čovek sa pitanjima oko optimizacije sajta. Prvo što sam uradio, naravno, bilo je da pogledam njegov web sajt. Na prvi pogled se videlo da je rađen zastarelim metodama, da se radi o početničkom radu, sa mnogo početničkih grešaka. Rekao sam mu to i ponudio da uradimo kompletan redizajn sajta. Odbio je sa obrazloženjem da više voli da se sam pomuči i da web sajt bude njegovo delo. I to je za svaku pohvalu. Ja lično to izuzetno cenim. I sve bi to bilo u redu, ali čovek na tom svom sajtu već nudi svoje usluge web dizajna!?! Ostao sam bez teksta...

Primer sedmi

Na jednom web sajtu našao sam ponudu web dizajna gde se ističe: web dizajn sa validnim XHTML i CSS-om, programiranje (PHP, MySQL, AJAX), optimizacija za pretraživače (SEO) i grafički dizajn (logo dizajn, dizajn vizit karti, dizajn za kataloge, brošure i flajere, dizajn za plakate, ulaznice i pozivnice). Praktično kompletna ponuda reklamnog programa... Ali... Slučajno poznajem vlasnika tog sajta! To je simpatičan sredjoškolac koji je pun volje i entuzijazma da se bavi web dizajnom i jednog dana će verovatno biti vrhunski web dizajner i web programer. Ali objektivno, dečko je za sada naučio Joomla! i pročitao nešto o optimizaciji, a od grafičkog dizajna ima samo PhotoShop... Kakvo programiranje, kakvi bakrači?

Primer osmi

Jedan moj poznanik (a sličnu ponudu sam našao na puno web sajtova), za naručen web sajt daje besplatan hosting. Ograničava ga na 10MB po jednom web sajtu, ali to je za veći broj web sajtova sasvim dovoljno. Postavlja se logično pitanje, zašto bi ste nekome plaćali nekoliko hiljada dinara, kad kod njega to dobijate besplatno? Takvi provajderi negde ispod, sitnim slovima, napišu da taj besplatan hosting dobijate samo prve godine. A onda svih sledećih godina plaćate puno više i nadoknadite višestruko ono što ste "dobili besplatno". Kod takvih hostinga obično ne možete imati svoj panel,, a koje probleme možete imati, bolje da ne iskusite. Kad sam tom poznaniku rekao da je to obična navlakuša, 'ladno je odgovorio: "Pa to znaš ti, ali drugi nemaju pojma...". Šta još reći...?

Upozorenje: da li je besplatno stvarno besplatno?

Web dizajn i sve oko njega, kako u svetu, tako i u Srbiji, je veliki biznis i malo je toga stvarno besplatno. Intrnet je prepun "lovaca na lake zarade". Zato vodite računa kome ćete poveriti izradu svog web sajta! I dobro razmislite o svim "besplatnim" ponudama i pogodnostima. Čast izuzecima, ali po mom iskustvu sve se na kraju na ovaj ili onaj način plati.