Hosting za web sajt, izbor hostinga i hosting paketi

Izrada web sajta

Web dizajn - izrada sajta

Sve što ste oduvek želeli da znate o

izradi web sajta i web dizajnu,

ali niste imali koga da pitate...
Izrada internet web stranica, Srbija, Beograd, Obrenovac

Hosing za web sajt

Šta je host - odnosno hosting?

Svi fajlovi Vašeg web sajta (html kod, php programi, tekstovi, slike, video, skripte i sve ono što je potrebno za neki web sajt) moraju se postaviti na neko mesto koje je neprekidno dostupno na internetu. To mesto je memorija - hard disk nekog računara. Ti računari imaju neke posebne karakteristike i nazivaju se serveri i hosting se zakupljuje preko hosting provajdera. Hosting provajderi dele raspoloživu memoriju servera i taj prostor iznajmljuju vlasnicima web sajtova.

Ja bih provajdere podelio na prave i pseudo hosting provajdere. Pravi hosting provajderi imaju servere u svom vlasništvu i čitavu ekipu tehničara i programera koji rade na njihovom održavanju. Mnogo veći je broj pseudo hosting provajdera. Oni zakupe određeni prostor kod pravih provajdera i onda ga dele, te iznajmljuju krajnjim korisnicima. Pseudo provajderi nemaju ništa osim, pristupa zakupljenom prostoru i programa kojim dele i upravljaju tim zakupljenim prostorom.

Za razliku od registracije domena gde skoro da uopste nije bitno kod koga ga registrujete, to je za web hosting i te kako važno. Za ozbiljan web sajt potreban je pouzdan server, sa dovoljno memorijskog prostora i dovoljno protoka ka internetu. U Srbiji ima puno hosting provajdera, ali se na prste jedne ruke mogu nabrojati provajderi koji imaju sostvene servere u Srbiji. Ostali zakupljuju veliki prostor na serverima svetskih kompanija i onda ga dele korisnicima. Najviše servera je u SAD, Kanadi, Nemačkoj...

BizNet, Agencija za web dizajn i internet marketing, kao ovlašćeni distributer Loopia hosting provajdera, nudi Vam pouzdan hosting koji je po mom mišljenju najjeftiniji hosting u Srbiji ako se gleda odnos pouzdanost-tehničke karakterisike-cena.

Vrste hosting servera

Shared (deljeni) hosting server:

Deljeni hosting server je računar-server na kojem korisnici dele resurse tog servera, a to znači da dele memorijski prostor kako na hard disku servera, tako i njegovu RAM memoriju, dele protok prema internetu, performanse procesora i tako dalje. Ovaj hosting se najčešće koristi jer je najjeftiniji, a zadovoljava potrebe većine korisnika. Ali, zamislite da delite server sa nekim web sajtom koji nudi skidanje (download) muzike, ima veliki broj posetilaca gde više posetilaca istovremeno skida miziku sa tog sajta. To će Vaš sajt jednostavno "ugušiti", odnosno može znatno produžiti vreme učitavanja Vašeg web sajta. S toga deljeni serveri nisu rešenje za zahtevne web sajtove.

Dedicated (namenski) hosting server:

Dedicated - namenski ili koko neki kažu dedikovani hosing server namenjen je samo Vašem web sajtu (ili sajtovima). Drugim rečima, Vi zakupljujete ceo server i svi njegovi resursi rade samo za Vas. Time rešavate sve probleme koje možete imati zbog drugih sajtova kod deljenih servera, ali dobijate finansijski problem, jer je zakup namenskog servera mnogostuko skuplji od uakupa deljenog servera.

Virtuelni privatni server (VPS):

VPS (Virtual Private Server) je nešto između deljenog i namenskog hostinga. To je jedan server koji se ponaša kao više posebnih servera. Iako se nalaze na istom računaru, virtuelni serveri su izolovani i rade potpuno nezavisno jedan od drugog. Cena VPS hostinga je znatno niža od cene namenskog servera, ali ipak znatno skuplja od cene deljenih hosting servera.

Upozorenje

Na internetu je moguće pronaći hosting za par stotina dinara godišnje. Ima web sajtova koji nude besplatan hosting ukoliko kod njih naručite izradu web sajta. "Velikodušna" ponuda, nema šta... kada se (po pravilu) ne bi radilo o običnoj "navlakuši".

BizNet agencija za web dizajn i internet marketing je ovlašćeni distributer Loopia hosting provajdera. Uzmimo na primer da sam za ovaj web sajt zakupio Business hosting paket koji mi omogućava postavljanje neograničenog broja web sajtova, 10 GB prostora, 100 GB protoka, 50 MySQL baza i 50 FTP konekcija. To znači, da na ovaj hosting nalog mogu staviti još 49 web sajtova i svakome dati po 200 MB prostora, 2 GB protoka i po jednu MySQL bazi i FTP konekciju. Uzimajući u obzir distributerske cene, lako je izračunati da bi me ovaj hosting po jednom web sajtu koštao oko 60 dinara! Takav hosting i mi ćemo Vam dati besplatno. Ali koje probleme sa takvim hostingom možete imati, bolje da ne iskusite...