Priprema materijala za web sajt

Izrada web sajta

Web dizajn - izrada sajta

Sve što ste oduvek želeli da znate o

izradi web sajta i web dizajnu,

ali niste imali koga da pitate...
Izrada internet web stranica, Srbija, Beograd, Obrenovac

Priprema materijala za web sajt

Materijal za web sajt

Materijal za web sajt je sve ono što će se naći na stranicama Vašeg web sajta: tekstovi, slike, video (film), muzika, logo, baneri, animacije, fajlovi za download i tako dalje. Ukratko, materijal na Vašem web sajtu treba na najbolji način da prikaže ono što Vi nudite i da zainteresuje posetioca. Zapamtite: posetioci Vašeg web sajta nisu došli na Vaš web sajt da bi ste Vi imali korist od toga, već da bi pronašli robu, uslugu ili informaciju koja im je potrebna.

Na internetu se mogu naći ponude web dizajna gde nude da umesto Vas obezbede potreban materijal za Vaš web sajt. Složićete se da je neophodno za prikaz određenog biznisa na web sajtu izvanredno poznavati taj biznis. A koji web dizajner može poznavati Vaš biznis bolje od Vas? Ponude da neko umesto Vas obezbedi materijal za web sajt znače da će taj neko sa interneta, sa sličnih sajtova pokupiti tekstove i slike, eventualno ih malo izmeniti i prikazati ih kao Vaše.

 

Zašto Vi morate obezbediti materijal za web sajt?

Razloga za to je mnogo, ali navedimo neke:
  • Jedan razlog smo već naveli, a to je da nijedan web dizajner ne može poznavati Vaš posao bolje od Vas.
  • Materijal koji se pokupi sa drugih sajtova je nečiji uložen rad koji treba poštovati, a može biti i zaštićen autorskim pravima.
  • Verujem da ne bi ste voleli da neko za Vaš web sajt kaže: "Vidi ga ovaj, sve kopirao sa drugih sajtova..."
  • Google i ostali pretraživači prepoznaju "prepisane" sadržaje.
  • I po meni najvažniji razlog je činjenica da iza sadržaja svog web sajta stojite Vi, a ne web dizajner ili neko treći.

Zašto je to najvažnije?

Na svom web sajtu možete i treba da se hvalite i ističete svoje prednosti u odnosu na druge. Ali NIKAKO NE SMETE DAVATI NETAČNE INFORMACIJE! Zbog netačnih informacije, ne samo da ćete narušiti svoj kredibilitet, već možete i da odgovarate pred Zakonom.

Navešću Vam jedan istiniti događaj:

Pri izradi web sajta jedne turističke organizacije, vlasnik te turističke organizacije kojeg je mrzelo da sastavlja tekst o svojoj firmi, rekao je web dizajneru: "Napiši ti sam neki tekst, nema tu ništa posebno, znaš koji tekst treba da bude za turističku organizaciju".

I web dizajner između ostalog napiše: "Organizujemo turistička putovanja, letovanja, zimovanja, ekskurzije, vikend izlete, posete manastirima, seoski turizam...". Na prvi pogled ništa neobično... Bilo je to tako izvesno vreme na web sajtu te turističke organizacije, vlasnik je to video i nije obraćao posebnu pažnju, dok jednog dana u turističku organizaciju nije ušla inspekcija.

Inspektor se obratio vlasniku turističke organizacije sledećim rečima: "Na Vašem web sajtu između ostalog piše da organizujete ekskurzije. Dajte mi licencu za organizaciju ekskurzija". Vlasnik turističke organizacije nije imao tu licencu i kažnjen je sa 120.000 dinara! I inspekciju uopšte ne zanima web dizajner, već isključivo vlasnik web sajta. A web dizajner pojma nema ni šta je ta lincenca, a kamo li za šta je potrebna ili nije potrebna.

Nije posao web dizajnera da razmišlja o tome. Ako vlasnik turističke organizacije kaže da organizuje put na Mesec i hoće da se to stavi na web sajt, web dizajner će to staviti i baš ga briga da li je to istina ili ne. Malo karikiram, ali to je suština.