Web sajt: Održavanje, CMS - samostalno ili ugovoreno održavanje web sajta

Izrada web sajta

Web dizajn - izrada sajta

Sve što ste oduvek želeli da znate o

izradi web sajta i web dizajnu,

ali niste imali koga da pitate...
Izrada internet web stranica, Srbija, Beograd, Obrenovac

CMS i održavanje web sajta

Održavanje web sajta

Pre ili kasnije kod svakog web sajta pojaviće se potreba za ažuriranjem, odnosno menjanjem sadržaja. Ovaj postupak nazivamo održavanje web sajta. To možete raditi sami ili ugovoriti sa web dizajnerom.

Ukoliko posao održavanja web sajta ugovarate sa web dizajnerom, to se održavanje ugovara i plaća posebno. Plaćanje se najčešće radi po principu paušalnog održavanja ili održavanja po potrebi.

Paušalno plaćanje održavanja web sajta podrazumeva mesečno plaćanje određenog iznosa bez obzira koliko web dizajner u nekom mesecu uloži rada u ažuriranje Vašeg sajta. Cena ovako ugovorenog održavanja kreće se od 15 do 25 € mesečno, a nekada i više, zavisi od procenjenog obima posla. Ali imajte na umu da pri paušalnom plaćanju održavanja, plaćate svaki mesec, pa i onda kad web dizajner nije ni prišao Vašem web sajtu.

Plaćanje održavanja web sajta po potrebi podrazumeva da plaćate samo onda kada web dizajner zaista vrši ažuriranje Vašeg sajta. Takvo plaćanje vrši se po broju sati uloženog rada. Svaki započeti sat plaća se od 5 do 15 €, u zavisnosti od toga da li se radi samo o jednostavnoj promeni sadržaja ili se radi o promenama u php programima.

Treća varijanta održavanja i ažuriranja web sajta je da to sami radite. Za to Vam je potrebno ili prilično znanja ili CMS..

Šta je CMS?

CMS je skraćenica od Content Management System, odnosno sistem za upravljanje sadržajem web sajta. Pomoću CMS-a možete sami vršiti ažuriranje svog web sajta, a znanje koje Vam je potrebno nije veće od znanja potrebnog da ubacite neku sliku ili komentar na svoj Facebook profil. Dobijate administratorski panel kome samo Vi imate pristup, a preko koga vrlo jednostavno dodajete, menjate ili brišete sadržaj svog web sajta. CMS može biti ograničen na menjanje samo određenog sadržaja pa sve do CMS-a koji omogućava menjanje sadržaja uključujući dodavanje (ili brisanje) stavki MENU-a i komplatnih stranica. Važno je u startu sa web masterom dogovoriti da li želite CMS ili ne, a ako želite koje i kakve funkcije CMS treba da ima. Tu je ona priča da dva web sajta mogu izgledati isto, a da se po ceni razlikuju desetostruko.

CMS može da omogućava i Vašim posetiocima da delimično menjaju sadržaj Vašeg web sajta (na primer postavljanje komentara), a Vama omogućava da odobrite, ispraljate ili brišete njihove upise. Složenost, odnosno mogućnosti CMS-a znatno utiču na cenu izrade web sajta.

CMS se programira (najčešće) u php-u tako da komunicira sa MySQL bazom podataka. Vi praktično pomoću CMS-a vršite upis u MySQL bazu i upload fajlova na server. Nakon upisa u bazu, PHP uzima podatke iz baze i prikazuje ih postiocu web sajta. Programiranjem u php-u određuje se način prikaza podataka iz baze i omogućavaju razne manipulacije sa tim podacima. Takođe php programiranjem mogu da se automatizuju mnoge funkcije Vašeg web sajta.

Da li je za Vaš web sajt potreban CMS?

NE, ako nemate potrebu za čestim menjanjem sadržaja web sajta (nekoliko puta na godišnjem nivou).
DA, ako ćete imati potrebu za češćim ažuriranjem web sajta.
Neki web sajtovi su prosto nezamislivi bez CMS-a. To su na primer sajtovi na kojima se prikazuju vesti, online prodavnice, forumi i blogovi, turistički sajtovi, sajtovi sa oglasima... i tako dalje. Praktično svi interaktivni web sajtovi.

Open Sourse CMS sistemi DA ili NE?

Open Sourse CMS sistemi su besplatni, veoma su moćni, ima za njih bezbroj besplatnih gotovih šablona (template), modula i dodataka. Mogu zadovoljiti potrebe velikog broja budućih vlasnika web sajta. Ali, njihova instalacija i korišćenje su često vrlo komplikovani za običnog korisnika, pa su oni malo veštiji i tu našli prostor za zaradu. Uzmu gotov CMS, gotov šablon (template) i za par sati "napakuju" web sajt, a naplate kao da su radili par meseci...!
Ako nemate specifične zahteve, a imate vremena i volje da se malo sami pomučite oko instalacije i korišćenja Open Sourse CMS sistema, onda slobodno idite na tu varijantu. Najpoznatiji Open Sourse CMS sistemi su Joomla!, WordPress, Elxis, Typo3, Drupal...
Za forume se jednostavno ne isplati raditi namenski CMS, već će i sam web dizajner uzeti neki gotov forum. Najpoznatiji Open Sourse CMS sistemi za forume su SMF, phpBB...

Moje lično mišljenje, da ako Vam neko radi web sajt u Open Sourse CMS-u, takav radi ne bi smeo da košta više od 50 €. Sve preko toga je "dranje".

BizNet, Agencija za web dizajn i internet marketing ne koristi Open Sourse CMS sisteme, već za svaki web sajt radi namenski CMS koji je jednostavan za korišćenje, mi vršimo njegovu instalaciju i podešavanja i naš CMS ispunjava sve Vaše specifične ili standardne zahteve.

Šte se više isplati?

Naša preporuka je da imate web sajt sa CMS-om, osim ako zaista imate nameru da vrlo retko (ili nikako) vršite ažuriranje web sajta. Ova druga varijanta nije dobra i sa stanovišta optimizacije (SEO) za Google i druge pretraživače, jer oni "vole" nove sadržaje na web sajtu. Za web sajt sa CMS-om u startu ćete platiti više, ali vremenom će Vam se ta investicija višestruko isplatiti.