Izbor domena za web sajt: kako i koji domen odabrati i izbor ovlašćenog registra

Izrada web sajta

Web dizajn - izrada sajta

Sve što ste oduvek želeli da znate o

izradi web sajta i web dizajnu,

ali niste imali koga da pitate...
Izrada internet web stranica, Srbija, Beograd, Obrenovac

Domeni: Izbor domena za web sajt

Šta je domen?

Prvo što morate uraditi nakon odluke da imate svoj web sajt je da mu izaberete ime i da ga registrujete. To je domen. Domen se sastoji od: www (skraćenica od World Wide Web), izabranog imena za Vaš web sajt i nacionalnog (ili internacionalnog) nastavka, razdvojenih tačkom. Ime web sajta može da sadrži samo kombinaciju 26 slova engleske abecede, 10 brojeva i povlake ( - ). Izuzetak je ćirilični domen. Mora da ima najmanje 2, a najviše 63 karaktera. Ne može da sadrži razmak niti bilo koji drugi karakter. Takođe, povlaka ne može biti na početku niti na kraju domena, niti mogu biti dve uzastopne povlake na trećoj i četvrtoj poziciji.

Domeni mogu biti opšte namene gTLD (Generic Top level Domains) i domeni suverenih država ccTLD (Country Code Top level Domains), odnosno nacionalni domeni. Koji sve domeni postoje pogledajte na www.wikipedia.org.

Registracija domena se naplaćuje i vrši se preko ovlašćenih provajdera. Cene registracije domena razlikuju se od provajdera do provajdera. Neki provajderi su se tu ugradili i do 300%?!?.

Sve države čiji su nacionalni domeni po nečemu interesantni, internacionalizovale su svoje nacionalne domene, tako da se pored domena opšte namene i domena Srbije mogu registrovati i nacionalni domeni drugih država. Često se baš ti nacionalni domeni drugih država pogrešno predstavljaju i unose zabunu među korisnike.

Pogledajte pregled domena koji se mogu registrovati u Srbiji.

Izbor domena

Iako postoje tvrdnje da su neki domeni kod pretraživača u prednosti nad drugima nema dokaza da je to tačno. Prema tome, potpuno je sve jedno da li se odlučite za internacionalni ili nacionalni domen, odnosno koji je adresni prostor (da li je .co.rs ili samo.rs). Jedina razlika je u tome što će Google kod .rs domena automatski podesiti geografski ciljane korisnike iz Srbije, dok kod drugih to treba naknadno odrediti.

Pri izboru domena najvažnije je da domen sadrži ključnu reč za koja predstavlja Vašu delatnost. Ako je u putanju više reči, najbolje je da budu rastavljenje crticom. Složićete se da bi više od tri reči bilo previše. Tako na primer firma "Stamflex" koja se bavi hidraulikom i pneumatikom bolje je da registruje domen "hidraulika-stamflex" nego samo "stamflex". Još bolje bi bilo "hidraulika-pneumatika", a da sam naziv firme potpuno izostaviti. Ovo je veoma bitno za optimizaciju web sajta, odnosno za bolje pozicioniranje kod pretraživača.

Izbor ovlašćenog registra

Kod domena se ne može govoriti o kvalitetu njegovog rada, te je potpuno sve jedno kod kog registra ćete registrovati domen. Tu slobodno birajte najjeftinijeg. Važno je da se domen vodi na Vaše ime ili ime Vaše firme i da imate kontrolu nad domenom, odnosno mogućnost da sami podešavate osnovne parametre.

Pogledajte spisak ovlašćenih registara za .rs domene. Naravno, svi oni registruju i internacionalne domene.

Domen možete registrovati preko nas u paketu sa zakupom hosta pošto smo ovlašćeni distributer Loopia d.o.o. hosting provajdera. Nudimo najpovoljnije cene registracije domena koje se mogu naći na internetu. Pogledajte cenovnik i proverite dostupnosti domena.

Domen koji je registrovan kod nas vodiće se na Vaše ime, odnosno na ime Vaše firme, imaćete potpunu kontrolu nad podešavanjima parametara domena, na vreme ćete dobijati obaveštenja o isticanju vremena registracije na Vašu email adresu, imaćete mogućnost plaćanja platnim karticama i druge pogodnosti.