Struktura web sajta, celine web sajta, izbor layout-a

Izrada web sajta

Web dizajn - izrada sajta

Sve što ste oduvek želeli da znate o

izradi web sajta i web dizajnu,

ali niste imali koga da pitate...
Izrada internet web stranica, Srbija, Beograd, Obrenovac

Izbor strukture web sajta

Izbor kompozicije, preloma, strukture i celine web sajta

Delimično smo se poslužili novinarskom terminologijom, a slike ispod prikazuju na koje celine jedan web sajt može biti podeljen. Obuhvaćene su skoro sve moguće kombinacije. Klikom na sliku layout će Vam biti prikazan uveličan.

Ovde možete videti i odabrati layout za svoj budući web sajt, odnosno izabrati kakva će biti struktura većine web stranica Vašeg sajta. Naravno, ne moraju sve stranice imati isti layout. Bitno je odabrati srtukturu najvećeg broja stranica, a ostale stranice se mogu po potrebi prilagođavati (ubaciti ili izbaciti neke elemente). U svakom slučaju, Vi birate kako će to biti, a možete odluku prepustiti nama. Ovi layout-i su preuzeti sa web sajta koji je nekada postojao www.code-sucks.com.

Šta treba znati o pojedinim delovima web sajta

Izborom layout-a birate koje zasebne celine će imati Vaš web sajt i njihov međusobni položaj. Širina i visina delova web sajta: Header i footer obično imaju širinu celog web sajta i fiksnu visinu. Glavni deo sajta, ukoliko je podeljen na više kolona, širina se može definisati za svaku pojedinačnu kolonu, tako da njihova ukupna širina bude koliko i širina celog web sajta. Visina kolona glavnog dela sajta obično se ne definiše, tako da se svaka kolona unošenjem sadržaja produžava na dole.Može se definisati da jedna ili više kolona ima elastičnu širinu, što znači da se povećanjem rezolucije monitora na kojem se gleda web sajt, povećava i širina tih kolona. U tom slučaju i za header i footer definiše se elastična širina.

Za ceo web sajt, kao i za pojedinačne celine može se definisati pozadina, vrsta, boja i veličina fonta, položaj i ponašanje slika, izgled linkova, vrsta, položaj i ponašanje MENU-a i tako dalje.