Ovde treba postaviti h1 za početnu stranicu bloga

Izrada web sajta
Sve što ste oduvek želeli da znate o

izradi web sajta i web dizajnu,

ali niste imali koga da pitate...
Izrada internet web stranica, Srbija, Beograd, Obrenovac

 

Dobrodošli na blog o WEB dizajnu

Zašto i čemu ovaj blog o web dizajnu?

Došli ste do zaključka da Vam je potreban web sajt i odlučili da ga sami napravite. Moguće je, naravno, ali ako ste početnik, onda je ovo veoma hrabra odluka. Sada se nalazite pred izborom na koji način do web sajta. Po meni, na raspolaganju su Vam dva puta.

html code

Preko - preče, ali...?

Prvi je da skinete sa interneta neku od besplatnih CMS platformi (Joomla, Word Press, Drupal...), skinete neki besplatan šablon (template) i uložite malo napora kako bi naučili da uz njihovu pomoć napravite web sajt. Za ovaj put do web sajta potrebno Vam je osnovno znanje u korišćenju računara, po mogućnosti znanje engleskog jezika i malo upornosti. Na ovaj način se mogu napraviti odlični web sajtovi za relativno kratko vreme i bez mnogo muke. Ali, besplatene CMS platforme imaju mnogo ograničenja. Uveren sam da ne spadate u naivne koji misle da kompanije koje stoje iza svake besplatne CMS platforme to daju besplatno zato što nas vole. Obratite pažnju da su to zaista kompanije, kod kojih nema emocija, već isključiva trka za zaradom. Tako da savremeni i atraktivni šabloni (template) nisu besplatni, a mnogi dodaci koji će Vam pre ili kasnije zatrebati, takođe nisu besplatni.

Iako su besplatne CMS platforme veoma moćne i mogu zadovoljiti potrebe velikog broja korisnika, po našem mišljenju, ipak su namenjene za one koji nemaju para da plate izradu ozbiljnog web sajta.

...ali naokolo - bliže!

Drugi put ka sopstvenom web sajtu je daleko teži i zahteva veliko znanje i iskustvo.

  • Poznavanje HTML jezika (XHTML). HTML jezik se vremenom menjao i razvijao, tako da je poslednja verzija HTML5. Mi ćemo se u ovom blogu baviti upravo sa HTML5, a od prethodnih verzija koristiti ono što i dalje važi u HTML5.
Browser
  • Izvanredno poznavanje CSS-a. I CSS je vremenom evoluirao da bi se danas u web dizajnu koristila verzija CSS3 kojom ćemo se i mi baviti.
  • Poznavanje skriptnog jezika Java Script (Jquery, Ajax...).
  • Poznavanje php programiranja.
  • Poznavanje projektovanja i upotrebe MySQL bata podataka.
  • Poznavanje Objektno orjentisanog programiranja.
  • ........

Ovo je otprilike i redosled kojim treba ići pri učenju.

Ovaj blog je namenjen upravo onima koji se odluče za ovaj drugi način sa željom nešto zaista nauče o web dizajnu - izradi web sajtova. Pokušaćemo da objašnjenja prilagodimo kako početnicima, tako i naprednim korisnicima.

Drugim rečima, pokušaćemo da ovde napišemo sve što bih ja voleo da sam imao negde na jednom mestu kada sam počinjao!

Imajte na umu i sledeće:

  • Za dorade, prepravke i prilagođavanje web sajta urađenom pomoću neke besplatne CMS platforme, takođe je potrebno veliko znanje iz oblasti koje su gore navedene.
  • Ako web sajt pravite nekom drugom, znajte da je korišćenje gotovih CMS platformi prilično složeno za običnog korisnika i ne očekujte od njega da će hteti da uloži potreban napor kako bi naučio komplikovano korišćenje CMS-a.

Pridružite se i dajte svoj doprinos svojim pitanjima, komentarima, sugestijama, ispravkama...

Na dnu svake stranice bloga biće forma za postavljanje Vaših komentara, gde možete postavljati pitanja, iznositi svoje probleme, mišljenja, predloge, zamerke...

Ukoliko smatrate da ste u nekoj oblasti povezanoj sa web dizajnom pravi stručnjak, možemo dogovoriti saradnju da Vam se omogući da i Vi pišete pojedine teme.

Rečnik pojmova i skraćenica

Mislim da je neophodno da pre svega objasnimo neke pojmove i skraćenice koje su upotrebljene u ovom tekstu i tekstovima koji slede.
Pojam Opis
HTML HyperText Markup Language - opisni jezik posebno namenjen opisu web stranica u čiji standard su ugrađeni elementi kojma se zadaje struktura, izgled i ponašanje pojedinih delova web sajta, kao i sajta u celini.
XHTML Extensible HyperText Markup Language - slično HTML, samo što je baziran na XML opisnom jeziku. Kombinuje HTML oznake sa sintaksnim pravilima XML-a. XHTML je napredniji jezik od HTML-a i od 2000. godine postao je preporučeni standard.
XML Extensible Markup Language - Standardni skup pravila kojima se definiše format podataka u elektronskom obliku. Kod XML-a korisnici mogu sami da definišu sopstvene formate podataka koje mogu da čuvaju ili s njima da manipulišu.
browser  
CMS  
   
   
   
   
   
   

 

Komentari (6)

Nalazite se na: Naslovna
Full StarFull StarFull StarFull StarHalf Star 4.5/5 (2)
Facebookdel.icio.usStumbleUponDiggTechnoratiGoogle+MySpaceTwitterLinkedIn
Gravatar
kucni aparati kaže...
najbolji tutorijal hvala
10.05.18 20:45
Gravatar
Rad od kuce kaže...
Super je tekst
27.12.17 2:29
Gravatar
Novalar kaže...
Excellent! Good Job!
22.08.17 21:22
Gravatar
Full StarFull StarFull StarFull StarEmpty Star
bebolino.rs kaže...
Ovaj naokolo blize nacin mi deluje sigurno i poznato. Ipak za CMS, kakav god on bio, potrebno je osnovno predznanje rada u istom sto velika vecina obicnih korisnika cesto zanemari.
18.06.16 10:56
Gravatar
Boris kaže...
Generalno imate jako dobre tekstove na sajtu, veoma neformalno i dopadljivo pisane.

Nekako stičem utisak da ne gotivite wordpress previše. Šta mislite o temama, pravljenim "od nule" - koliko one mogu biti dobro rešenje za, recimo, manja preduzeća? Možete li uporediti wordpress sa posebno pravljenom temom i zaseban sajt + CMS - prednosti, mane i uporedne količine rada.(predlog za novi tekst, recimo :) ) Puno pozdrava.
Admin:
Borise, hvala Vam na lepom mišljenju. Vaš predlog za detaljnom analizom prednosti i nedostataka izrade web sajta na besplatnoj platformi i sajta sa "custom" programiranjem svakako je veoma dobar i kad stignem, valjalo bi o tome napisati neki novi tekst.

Pošto ovaj blog ni izbliza nije završen ovde bih ova dva načina izrade web sajta uporedio tako što ću ispričati kratku pričicu u kojoj nalazim analogiju.

Pre mnogo godina kupio sam bušilicu sa kompletom raznih dodataka u plavom koferčiću koju je pravila Iskra iz Kranja. Zove se HOBY komplet. Zaista fantastičan komplet. Pored bušilice sa regulacijom brzine i "čekićem" imala je dodatke za ubodnu testeru, kružnu testeru, vibracionu brusilicu, dodatak za poliranje, kružnu čeličnu četku i još neke sitnice. Bušilica i većina tih dodataka i dan danas mi služi. Mnogo sitnih radova po kući sam sa tim kompletom završavao.

Ali stoji jedna činjenica: nijedan profesionalni majstor u svom poslu ne koristi ovaj komplet, nego koristi vrhunski alat, po mogućnosti renomiranih proizvođača. Jer HOBY komplet služi, kako mu i ime kaže, upravo za hobi majstorisanje.

Pozzz...
29.10.15 20:54
Gravatar
Full StarFull StarFull StarFull StarFull Star
sasa kaže...
super tekst sve pohvale
09.10.15 0:36
Stranica 1 od 1

Dodajte komentar

* Obavezno popuniti
(neće biti objavljeno)
 
Bold Italic Underline Strike Superscript Subscript Code PHP Code Quote Insert line Bullet list Numeric list Link Email Image Video
 
Smile Sad Huh Laugh Mad Tongue Crying Grin Wink Scared Cool Sleep Blush Unsure Shocked
 
1000
Koliko je osam minus jedan?
 
Unesite odgovor:
 
Obavestite me o novim komentarima putem e-maila.
 
Pamti moje podatke na ovom računaru.
 
Slažem se sa sadržajem ugovora politike privatnosti. *
 
Pročitao sam i slažem se sa uslovima korišćenja. *
 
 
Usluge nudi Commentics